WOUT’S KWEKERIJ
Welkom Nieuwsflits Producten Diversen Publicatie Fotoalbum Contact 

                       Nieuwsflits van de tuin


2 wekelijks nieuwsbulletin om u te informeren over de stand van zaken op de kwekerij

2012 Atelier CreaWorld. All rights reserved.

Afgelopen maandag heb ik deel genomen aan de ‘boerenmarkt’  (dutch-cuisine.nl) georganiseerd door de Librije in Zwolle, waarbinnen een geselecteerd aantal restaurants een gerecht aan boden waarin voornamelijk de producten van de kweker verwerkt waren.  In mijn situatie:  Restaurant Dorset in  Borne. Het was zeker een ervaring, heel veel wijzer geworden.


Qua teelt staat alles in het licht van het afnemende licht en de lagere nachttemperaturen, voorbereiding naar het volgende seizoen. Zorg dat er toch zo  veel en lang mogelijk eigen product beschikbaar blijft. Nagenoeg alles staat weer vol, waarvan  de boerenkool een groot deel uitmaakt. Met een paar weken mag de eerste nachtvorst verwacht worden, wat voorbereiding vraagt. Lege veldjes gaan nu met winterrogge/ Japanse haver ingezaaid worden als groenbemesting.


Door de kortere dagen met de koudere nachten houden  de aardbeien en bonen het bijna voor gezien. Druif en stoofpeer zijn  inmiddels afgeoogst, met  redenen als wesp, vogel en kans op vruchtrot.

De warme vruchtgewassen vragen wel aandacht: temperatuur, gewasonderhoud en het uithoudingsvermogen (vitaliteit) bepalen de herfstproductie. Ook de daglengte neemt zijn rol. 

Tomaat laat t.g.v. de lage nachttemperaturen wat gescheurde vruchten zien, wat het teken is de wortels knap in te korten ter verlaging van de stuwkracht hiervan. Wortels zijn warm, ijlen na met de grondtemperatuur mee, bovengrond gewas koelt af met de nacht mee.. Wortels stuwen maar door, terwijl de bladeren weinig vragen om verkoeling wat een te sterke sapstroom op de vruchten geeft. Om de uitgroei van de laatste vruchtbeginsels veilig te stellen zijn de eerste koppen verwijderd. Dit evenals in aubergine, paprika en pompoen. Courgette nog even niet.

De eerste eigen  appels en peren zijn inmiddels geplukt. Vijgen zijn er nog steeds meer dan volop, met mogelijk nog een naoogst, een gewaardeerde delicatesse. Walnoten vallen weer volop: door ze elke dag te rapen en direct te drogen is nagenoeg elke walnoot prima.

Mini kiwi is het volgende fruit dat bijna rijp is.

 

Winterprei staat er mooi bij: alles in een grote antiinsectengaas tunnel (preivlieg).

Winterandijvie is  gister nogmaals geplant, tevens is snijmoes de grond in gegaan. Vanaf deze tijd in principe alleen nog binnen plantingen, buiten word te risicovol.

Voor de hobbykweker: mooie, harde boerenkool- en preiplanten zijn nog voldoende beschikbaar.

 

Oesterzwam is proefsgewijs nieuw opgezet, gaat helaas niet als gewenst, had meer aandacht nodig.

Twee jaar geleden was kouseband een redelijk succesje, dit jaar in de herkansing in de tunnel. Tot nu toe te veel weg gegooid, zal voorlopig uit het teeltplan verdwijnen. De eerste  kouseband is inmiddels gerooid. Ook raapsteel weer geprobeerd, vraag blijkt echter nihil te zijn.

Koolgewassen als broccoli en palmkool onder insecten gaas hebben mooi de groei, waarvan een groot deel alweer geoogst is.  Courgetteplanten, zes weken geleden in de dichte tunnel geplant  hebben de eerste vrucht alweer gegeven.

 

Basilicum is fors gesnoeid met de bedoeling een mooie hergroei te stimuleren. Lijkt toch iets te laat te zijn. Leerstof voor volgend jaar.

Rupsen dienen zich aan. De vogels doen hier wat in, echter aandacht blijft geboden.    

De vogelnetten over de aardbeien en de meeste schaduwnetten zijn verwijderd.

                  

Het kleine beetje inkoop (ananas/ zuivel etc.) verloopt op dit moment vnl via Bio Noord, het nieuw opgerichte Inkoopcentrum. Bio Noord met weer wel lokale Passievolle  (ex-Zaaister) toeleveranciers en (ex-Zaaister) werknemers, die absoluut wel staan voor hun (indien verkrijgbaar BD) Product. Weer wel lokaal en weer wel kloppend. E.e.a.  t.g..v. de sanering van de Zaaister door overname van het  inkoopcentrum (udea) van de  Ekoplaza’s: absoluut dubieuze en ondermaatse kwaliteit was het gevolg.

 

Glyfosaat inname staat weer in de belangstelling. Iedereen weet het, leek mij. Gevolgen zijn overal bevestigend waar te nemen. Verhaaltje is te vinden op ahealthylife.nl.

 

Boer en buur is gestart  in de nieuwe vorm, vreselijk bewerkelijk, voor de PR in het belang van de Toko. Ik probeer het  nog een half jaar de kans te geven. Het streven (lokaal voor lokaal) is ok. , nieuwe naam is BioLowCo geworden.

 

 

Ovenvers brood:

Deze week (38) ovenvers uit de vriezer aangeboden . Vers wordt hier om de week bezorgd in de nacht van donderdag op vrijdag.  Levering bij voorkeur op bestelling, voor keuze zie onder kopje brood. Dinsdagavond geef ik de bestelling door.

De gebruikte granen zijn zo veel mogelijk Hollands product (anders alleen Duitsland of Frankrijk, nooit: Oostbloklanden of Tsjernobylgebied -stralingsgebied-). 

Biologisch brood zonder E-nummers, glyfosaat etc. etc. , wordt  steeds beter,  mee genomen. Speltbroodje is speltbrood, dus geen 5% spelt met stiekem 95% goedkoop tarwe zoals elders gebruikelijk is, wat m.i. niets met eerlijke en gezonde voeding te maken heeft.  

 

Aanbod van vlees:

Omgeschakeld naar Boereninhetbos.

Onze dieren hebben geen mais en  soja te eten gekregen!  Wel puur natuur, wat zij zelf bij elkaar gescharreld hebben, hier in de bossen rond Appelscha en Smilde.

 

Voor de hobbykweker):

-te lage nachttemperatuur kan nog iets gecompenseerd worden met voldoende etmaaltemperatuur.

- licht neemt snel af:  benut elk sprietje licht: was tunnels, hou gewas open, pluk blad, verwijder onkruid etc.

- boerenkool en winterprei:  probeer zij echt uiterlijk deze week te planten: 33% blad verwijderen, diep planten.

- pluk blad tomaat, komkommer, aubergine en paprika t.b.v. lucht en licht. Hou het gewas in (top) conditie, hou het onaantrekkeloijk voor luis, witte vlieg etc.: hou het gewas open. Verwijder kop.

- verwijder een deel vruchtbeginsels opgaande vruchtgewassen: kijk gewas aan. Dagen worden alweer korter, bereid het gewas voor.

- komkommer: 1 vrucht per 3 tot 4 bladeren is echt het maximum, zonder kunstmatige ingrepen.

- oogst pompoen en courget z.s.m. als zij voldoende de maat hebben: hou de gang er in! Verwijder afgedragen ranken.

- verminder worteldruk tomaat indien nodig(afsteken)

- Hou de grond los en open: wortels ademen ook graag mee.

- stel waterafvoer veilig.

 

Bedenk bij alles: respecteer de structuur van de grond (loop op plankjes), reactie op afnemende lichtsterkte m.b.t. gewasonderhoud is allesbepalend. Aandacht = alles.

Bericht van de tuin:   week 38Deze week:

Bestelmomenten :

zuivel , speciale groenten en exoten- fruit-:   elke week voor dinsdagmorgen 9.00 uur.

brood vers voor dinsdagavond 23.00 uur, week 39, deze week

droogwaar grootverpakking (korting 10 %) :   voor maandagavond 23.00 uur, week 39, deze week.

   

Actie

 

Nieuw Zeelandse Spinazie  2,25/ kilo

Er is weer plaats voor stalling van uw caravan, vaste standplaats, camera beveiliging, etc. 34,50/ strekkende meter/ jaar

Boedelopslag 350,-/ jaar  ca. 14 M3


Poos niet geweest? Welkom uiteraard!