WOUT’S KWEKERIJ
Welkom Nieuwsflits Producten Diversen Publicatie Fotoalbum Contact 

                       Nieuwsflits van de tuin


2 wekelijks nieuwsbulletin om u te informeren over de stand van zaken op de kwekerij


Van de zomer naar de herfst naar de winter, alles staat nagenoeg nog vol. Een aantal gewassen zijn nu toch wel aflopend, seizoen product = seizoen product. Warme vruchtgewassen als tomaat en komkommer probeer ik zo lang mogelijk door te trekken, qua ziekten geen problemen, groei zit er nog in, afnemend licht bepaald veel.

Elke sprietje licht is van belang, dus tunnels wassen, gewas uitdunnen, etc.


Vijgen zijn er nog steeds een beetje, met een redelijke naoogst, een gewaardeerde delicatesse. De meeste walnoten zijn inmiddels wel gevallen: door ze elke dag te rapen en direct te drogen is nagenoeg elke walnoot prima.

Mini kiwi is het volgende fruit dat bijna rijp is, vermoedelijk de eerste wel deze week.

 

Winterprei staat er mooi bij: alles in een grote antiinsectengaas tunnel (preivlieg).

Andijvie, sla , pakchoi  is  afgelopen week nogmaals geplant, tevens is snijmoes de grond in gegaan. Vanaf deze tijd in principe alleen nog binnen plantingen, buiten word te risicovol.

Boerenkool- en preiplanten zijn door de hobbykwekers goed meegenomen geweest, er zijn  nog vitale planten beschikbaar.

 

Oesterzwam is vorige week nieuw opgezet.  Mijcelium had ik overgehouden, duurt te lang, dus nog maar weer nieuw aangekocht.

Twee jaar geleden was kouseband een redelijk succesje, dit jaar in de herkansing in de tunnel. Uiteindelijk te veel weg gegooid, zal voorlopig uit het teeltplan verdwijnen. Ook raapsteel weer geprobeerd, vraag blijkt echter nihil te zijn.

Koolgewassen als broccoli en palmkool onder insecten gaas hebben mooi de groei, is voor een groot deel alweer geoogst.  Courget, nieuw geplant in  de tunnel heeft mooi de groei, hopende hiermee wat langer eigen courget te kunnen blijven leveren.

 

Basilicum is  twee weken geleden fors gesnoeid met de bedoeling een mooie hergroei te stimuleren. blijkt echt te laat te zijn, leerstof voor volgend jaar.

Rupsen dienen zich aan. De vogels doen hier wat in, echter aandacht blijft geboden.    

De vogelnetten over de aardbeien en de meeste schaduwnetten zijn verwijderd. Voorbereiding naar de winter toe: opruimen slangen en  doeken, snoeien, stel waterafvoer veilig, win zaad etc.

                  

Het kleine beetje inkoop (ananas/ zuivel etc.) verloopt op dit moment vnl via Bio Noord, het nieuw opgerichte Inkoopcentrum. Bio Noord met weer wel lokale Passievolle  (ex-Zaaister) toeleveranciers en (ex-Zaaister) werknemers, die absoluut wel staan voor hun (indien verkrijgbaar BD) Product. Weer wel lokaal en weer wel kloppend. E.e.a.  t.g..v. de sanering van de Zaaister door overname van het  inkoopcentrum (udea) van de  Ekoplaza’s: absoluut dubieuze en ondermaatse kwaliteit was het gevolg.

 

Glyfosaat inname staat weer in de belangstelling. Iedereen weet het, leek mij. Gevolgen zijn overal bevestigend waar te nemen. Verhaaltje is te vinden op ahealthylife.nl.

 

Boer en buur is gestart  in de nieuwe vorm, vreselijk bewerkelijk, voor de PR in het belang van de Toko. Ik probeer het  nog een half jaar de kans te geven. Het streven (lokaal voor lokaal) is ok. , nieuwe naam is BioLowCo geworden. Tot nu toe geen succes. 

 

Ovenvers brood:

Deze week (40) ovenvers uit de vriezer aangeboden. Vers wordt hier om de week bezorgd in de nacht van donderdag op vrijdag.  Levering bij voorkeur op bestelling, voor keuze zie onder kopje brood. Dinsdagavond geef ik de bestelling door.

De gebruikte granen zijn zo veel mogelijk Hollands product (anders alleen Duitsland of Frankrijk, nooit: Oostbloklanden of Tsjernobylgebied -stralingsgebied-). 

Biologisch brood zonder E-nummers, glyfosaat etc. etc. , wordt  steeds beter,  mee genomen. Speltbroodje is speltbrood, dus geen 5% spelt met stiekem 95% goedkoop tarwe zoals elders gebruikelijk is, wat m.i. niets met eerlijke en gezonde voeding te maken heeft.  

 

Aanbod van vlees:

Omgeschakeld naar Boereninhetbos.

Onze dieren hebben geen mais en  soja te eten gekregen!  Wel puur natuur, wat zij zelf bij elkaar gescharreld hebben, hier in de bossen rond Appelscha en Smilde.

 

Voor de hobbykweker):

- te lage nachttemperatuur kan nog iets gecompenseerd worden met voldoende etmaaltemperatuur.

- licht neemt snel af:  benut elk sprietje licht: was tunnels, hou gewas open, pluk blad, verwijder onkruid etc.

- pluk blad tomaat, komkommer, aubergine en paprika t.b.v. lucht en licht. Hou het gewas in (top) conditie, hou het onaantrekkelijk voor   luis, witte vlieg etc.: hou het gewas open. Verwijder kop zo ie zo. Stengels in het licht houden! Hou luchtcirculatie!

- verwijder een deel vruchtbeginsels opgaande vruchtgewassen: kijk gewas aan.

- komkommer: 1 vrucht per 4 bladeren is echt het maximum, zonder kunstmatige ingrepen.

- oogst pompoen en courget z.s.m. als zij voldoende de maat hebben.

- hou de grond los en open: wortels ademen ook graag mee.

- stel waterafvoer veilig

 

Bedenk bij alles: respecteer de structuur van de grond (loop op plankjes), reactie op afnemende lichtsterkte m.b.t. gewasonderhoud is allesbepalend. Aandacht = alles.

Bericht van de tuin:   week 40Deze week:

Bestelmomenten :

zuivel , speciale groenten en exoten- fruit: elke week voor dinsdagmorgen 9.00 uur.

brood vers: voor dinsdagavond 23.00 uur, week 41, deze week

droogwaar grootverpakking (korting 10 %): voor maandagavond 23.00 uur, week 41, deze week.

   

Actie

Nieuw Zeelandse Spinazie  2,25/ kilo

Er is weer plaats voor stalling van uw caravan, vaste standplaats, camera beveiliging, etc.

34,50/ strekkende meter/ jaar

Boedelopslag 350,-/ jaar  ca. 14 M3


Poos niet geweest? Welkom uiteraard!

2012 Atelier CreaWorld. All rights reserved.