WOUT’S KWEKERIJ
Welkom Nieuwsflits Producten Diversen Publicatie Fotoalbum Contact 

                       Nieuwsflits van de tuin


maandelijks nieuwsbulletin om u te informeren over de stand van zaken op de kwekerij


Met ruim een maand  worden dagen weer langer.

Het oktober-weer met de bijna zomerse dagen, wat voor een absolute groei-impuls zorgde. Paprika etc., het merendeel is nog steeds eigen product. Komkommers zullen komende week gerooid worden, om plaats te maken voor de laatste planting sla, andijvie etc. Paprika kleurt nog gelukkig nog mooi door van groen naar rood.   De aardbeien staan in bloei, met af en toe een oogstje,  diverse vogelhuisjes zijn weer bewoond.. Brr.

Zonnetje is voor de opgaande gewassen zeker nog even noodzaak om toch aan een redelijke etmaaltemperatuur te kunnen komen.


Winterpostelein, buiten gezaaid,  geeft een mooie oogst.

De eerste verse oesterzwam zal  hopelijk met een week of 4 geoogst kunnen worden. In series opgezet, moet het een redelijke oogstspreiding geven.

Spinazie, afgelopen week in een mini tunnel gezaaid, staat inmiddels heel mooi boven de grond: weer nieuw groen.


De eerste minder winterharde kruiden (VN koreander etc.)zijn weer opgepot. Het verdere oppotwerk gebeurd z.s.m.

Prei staat er mooi bij,  de boerenkool word al weer mooi mee genomen.

Verder staat de hele tuin nog redelijk vol, het verse eigen product moet zo lang mogelijk leverbaar blijven.


Om het bodemleven te voeden worden de leeg gekomen veldjes alvast voorzien van de eerst gevallen blaadjes en het eigen groen’afval’. Wormen en o.a. torretjes doen de rest. Onkruid maakt deel uit van de groenbemester.

Zaad van diverse, met name opgaande,  gewassen is geoogst en gedroogd, klaar voor volgend jaar.

Tunnels zijn gewassen, klaar voor het voorjaar. De laatste beoordeling van de plantdata, opbrengsten en afstemming op de vraag is bijna compleet. Streef is exact te telen in hoeveelheden wat de vraag is, wat dit jaar, op het vroege voorjaar na, eigenlijk goed verlopen is. Snijmoes en snijbiet minder/ raapsteel en winterpostelein meer, etc.  

Onderhoud opstanden en singel staan na het oppotten van de kruiden en van enkele groenteplanten op het programma.


De volgende versie eigen appelbomen zullen van de winter gerooid gaan worden, er zitten te veel stipjes op de appels en zo. Bomen hebben een jaar of 8 de kans gehad, te veel werk voor niet gewaardeerde appels. Het is niet anders. Hier tegen over stond absoluut de rijkelijke oogst van vijg, mini-kiwi en druif.

                   

Het kleine beetje inkoop (ananas/ zuivel etc.) verloopt op dit moment vnl via Bio Noord, het nieuw opgerichte Inkoopcentrum. Bio Noord met weer wel lokale Passievolle  (ex-Zaaister) toeleveranciers en (ex-Zaaister) werknemers, die absoluut wel staan voor hun (indien verkrijgbaar BD) Product. Weer wel lokaal en weer wel kloppend. E.e.a.  t.g..v. de sanering van de Zaaister door overname van het  inkoopcentrum (udea) van de  Ekoplaza’s: absoluut dubieuze, ondermaatse kwaliteit en een eindeloos gesleep met de producten waren wat gevolgen.

Inkoop diverse producten in de polder bij de eigen boeren: zodra er wel tijd is (naar verwachting week 48), anderzijds is er nog steeds meer dan  voldoende eigen product.


Plastic in het milieu, plastic in de supermarkt etc, de consument bepaald alweer. E.e.a. is te vinden op ahealthylife.nl.

Producten van Wout, zonder plastic verpakking uiteraard.

 

Boer en buur in Assen is opgeheven, opgestart als BioLowCo. Het streven (lokaal voor lokaal) is ok. Voor afhaal van div. lokale producten op zaterdag een handig alternatief: duurzaamheidscentrum Assen. Bestellen : paar dagen van te voren.

 

Ovenvers brood:

Deze week (46) ovenvers aangeboden. Vers wordt hier om de week bezorgd in de nacht van donderdag op vrijdag.  Levering bij voorkeur op bestelling, voor keuze zie onder kopje brood. Dinsdagavond geef ik de bestelling door.

De gebruikte granen zijn zo veel mogelijk Hollands product (anders alleen Duitsland of Frankrijk, nooit: Oostbloklanden of Tsjernobylgebied -stralingsgebied-). 

Biologisch brood zonder E-nummers, glyfosaat etc. etc. , wordt  steeds beter,  mee genomen. Speltbroodje is speltbrood, dus geen 5% spelt met stiekem 95% goedkoop tarwe zoals elders gebruikelijk is, wat m.i. niets met eerlijke en gezonde voeding te maken heeft.  

 

Aanbod van vlees:

Meer dan alleen maar biologisch vlees: puur natuur uit de directe omgeving zonder allerlei uitzonderingen: Boereninhetbos.

Deze dieren hebben geen mais en  soja te eten gekregen!  Eten wat zij zelf bij elkaar gescharreld hebben, hier in de bossen rond Appelscha en Smilde.

 

Voor de hobbykweker):

- te lage nachttemperatuur kan nog iets gecompenseerd worden met voldoende etmaaltemperatuur.

- licht neemt snel af:  benut elk sprietje licht: was tunnels, hou gewas open, pluk blad, verwijder onkruid etc.

- stel waterafvoer en lichtinval veilig!!

- start met voeding van het bodemleven op de vrij gekomen veldjes: boomblaadjes, gewasresten etc.. Wormen trekken het de grond in.

   Verwijder wortelonkruiden als wortelstokmakendegrassoorten en brandnetel.

 - zaai spinazie in tunnel/ kas: z.s.m. Echt onbeschermd is niet heel zinvol.

- planten die slecht vorst kunnen hebben in veiligheid brengen.

 Wees klaar voor de vorst.

Bericht van de tuin:   week 46


! Week 47 (19 t/m 24 november)  ben ik  vanwege een  korte vakantie  gesloten, verder het hele jaar gewoon open, incl. dagen rond kerst etc.


6 dagen vakantie dit jaar, gesloten, geen bezorging   :  week 47


Deze week:

Bestelmomenten :

zuivel , speciale groenten en exoten- fruit: elke week voor dinsdagmorgen 9.00 uur.

brood vers: voor dinsdagavond 23.00 uur, week 46, deze week

droogwaar grootverpakking (korting 10 %): voor maandagavond 23.00 uur, week 49.

Er is weer plaats voor stalling van uw caravan, vaste standplaats, camera beveiliging, etc.

34,50/ strekkende meter/ jaar

Boedelopslag 350,-/ jaar  ca. 14 M3


Poos niet geweest? Welkom uiteraard!

2012 Atelier CreaWorld. All rights reserved.